با سلام
به صورت نرمال چراغ شارژ شدن فول در سمت شارژر ها ساخته میشود. در صورتی که نداشته باشد میتوانید با مدار هایی که این کار را انجام میدهند این کار را اجرا بکنید.
نمونه ماژول های شارژر باتری که نشانگر شارژ شدن دارند.
ماژول رگولاتور DC-DC کاهنده 3 آمپر LM2596S با امکان کنترل جریان خروجی (در این نسخه با پیچ سوم چراغ شارژ را تنظیم باید بکنید)
ماژول رگولاتور DC به DC کاهنده / افزاینده با قابلیت تنظیم جریان
اما در مورد خالی شدن. چون در این حالت تغذیه کل سیستم از باتری میشود به صورت نرمال از LED برای نشانگر استفاده نمیشود چون همون LED باعث خالی شدن کامل باتری میشود و به باتری آسیب میرساند.
نهایت شما میتوانید از نشانگر های لحظه ای استفاده بکنید مانند نمایشگر سطح ولتاژ باتری و با فشار دادن دکمه روی ماژول برای یک لحظه به شما اعلام میشود باتری چقدر ولتاژ دارد و سپس ماژول خاموش میشود به این صورت به باتری نیز آسیبی وارد نمیشود.
ویرایش اول:
در مرحله اول برای شارژ کردن باتری های لیتومی حتما باید ولتاژ و جریان را فیکس و محدود بکنید.
منبع های غیر فیکس به باتری آسیب میرسانند - مدار محافظ با شارژر باتری متفاوت می باشد و نمیتوانید از BMS ها به عنوان مدار شارژر استفاده بکنید و در طول زمان به مدار BMS فشار وارد میشود و به باتری نیز همین طور.
برای شارژ کردن باتری های لیتیومی در هر نوع سل ای - تعداد سل ها را باید در 4.2 ضرب بکنید (مورد شما میشود 8.4 ولت) و از عدد بدست آمده مقداری ولتاژ بالاتر یک منبع تغذیه تهیه بکنید و به یکی از ماژول هایی که بالاتر معرفی شده وصل بکنید و با پیچ های روی این ماژول ها خروجی را بر روی ولتاژ مورد نظر تنظیم بکنید. (ورودی این ماژول ها تا 30 ولت را نیز پشتیبیانی میکند)
سپس با توجه به ظرفیت باتری ها جریان را تا حداکثر به اندازه مقدار ظرفیت میتوانید باز بکنید (برای مثال اگر باتری شما 1 آمپر ساعت باشد - مهم نیست چند تا را سری کرده باشید جریان را حداکثر باید تا 1 آمپر باز بکنید)
برای تنظیم جریان نیز خروجی این ماژول ها را به پایه آمپر متر مولتی متر وصل میکنید و سپس با استفاده از پیچ مربوط به جریان خروجی خود را تنظیم میکنید.
در این شرایط شما یک منبع ولتاژ و جریان ثابت دارید که مناسب برای شارژ باتری می باشد.
روش دیگر استفاده از شارژ های مخصوص آن تعداد سل مانند ماژول شارژر باتری لیتیومی 2 سل دارای بالانسر و ورودی USB Type-C هستند که در این مدار ها همه این موارد رعایت شده است و در صورت استفاده از BMS میتوانید بدون وصل کردن پد بالانسر مستقیم به BMS وصل بکنید.
حال اینکه چطوری این ماژول ها متوجه میشوند باتری شارژ شده است یا خیر ؟ این کار از طریق ولتاژ انجام نمیشود. اگر نمودار نحوه شارژ باتری را مطالعه بنمایید.
تا زمانی که از سمت شارژر جریان به سمت باتری در حال عبور باشد از نظر ما باتری زیر شارژ می باشد در حالی که باتری به ولتاژ 4.2 رسیده است اما چون در Constant Voltage هست ولی جریان همچنان بالا می باشد و آرام آرام شروع به کاهش میکند. در نمودار نیز در زمان 2 ساعت پس از زدن به شارژ کم کم شار جریان به نزدیکی 0 شده است که با اندازه گیری این جریان عبوری (وقتی از یک حدی کمتر شد) متوجه میشویم که باتری تقریبا شارژ شده است و چراغ مربوطه روشن میشود.
این شکل مدار که قرار داده اید یک ولت متر ساده می باشد که در لحظه ای که شما از مود Constant Current خارج میشود چراغ سبز میشود. و طبق نمودار دقت بکنید شما تازه 50 درصد باتری را شارژ کرده اید.
مگر اینکه مقدار جریان محدود را کاهش بدهید و با این کاهش زمان شارژ باتری شما افزایش پیدا میکند. اما حدودا درصد شارژ که به 100 رسیده است نزدیک تر میشود.
برای اینکه یک مداری را داشته باشید که جریان را اندازه گیری بکنید نمیتوانید با یک مقاومت و ترانزیستور ساده این مورد را پیادهسازی بکنید. باید از opamp و یک شنت (مقاومت اهم پایین و توان بالا) برای این کار استفاده بکنید تا بر اساس شرایطی که به وجود می آید جریانی که وارد باتری میشود را اندازه گیری بکنید.
https://www.electroniclinic.com/m2596-constant-current-constant-voltage-adjustable-buck-module/
https://www.reddit.com/r/AskElectronics/comments/ruxa5z/lm2596_in_constant_current_mode_keeps_oscillating/