Sim800 و نویز

9 روز قبل
22 بازدید

0

سلام در سوالی در مورد نویز بین ماژول سیمکارت و آردینو گفتید و در پاسخ یکی که در مورد تقسیم مقاومتی سوال کرده بود به نویز اشاره کردید، اگر امکان داره در این مورد بیشتر توضیح بدید که دلیل این نویز چیه و چطور میشه کم یا به حداقل رسوندش؟ و همچنین بفرمایید مقاومتها که تو اکثر آموزشهای راه اندازی sim800 هست دلیل گذاشتنشون چیه و آیا ضروریه؟ و بود یا نبودشون برای آردینو یا ماژول سیمکارت یا عملکرد سیستم در بلند مدت چه مشکلی ممکنه ایجاد کنه و ارتباط نویز به این مقاومتها چیه؟

9 روز قبل
راحله
1

افزودن دیدگاه

1 پاسخ ثبت شده است
0

با سلام

دیتاشیت مربوط به این ماژول را با نام  SIM800C_Hardware_Design_V1.00 را دانلود بنمایید.

در صفحه 26 بخش Serial Interface  به صورت کامل توضیح داده شده است که در هر ولتاژی به چه صورت عمل بکنید.

برای 5 ولت نیز پیشنهاد شده است که از logic level convertor استفاده بشود که به صورت کلی نیازی نمی باشد.

شما هیچ وقت نمیتوانید به صورت 100 درصدی اعلام بفمایید که دستگاه شما یا سیم کشی شما نویز ندارد.

هر زمان حتی 1 رشته سیم یا ترک روی برد بکشید به هر حال نویز سفید و نویز الکترواستاتیک و نویز حرارتی و نویز مقاومتی و نویز ..... بر روی این سیم به وجود می آید. نویز همان استحکاک که در فیزیک داشتیم می باشد که در الکترونیک هست. و دستگاهی که طراحی میکنید جوری باید باشد که حتی در بدترین نویز ها به درستی کار کند. این که نویز را حذف بنمایید هیچگاه امکان پذیر نیست.

یک مثال نیز برای شما میزنم.

از سمت آردوینو شما سیگنال های 0 الی 5 ولت به سمت ماژول شما میرود. ماژول شما نیز همین سطح سیگنال را میگیرد.

حال اگر بر روی این لاین دیتا نویز ایجاد بشود و باعث بشود این 5 ولت که نشانه 1 منطقی می باشد تا 4 ولت کاهش پیدا کند. از نظر ما این سیستم نسبت به نویز ایزوله هست و مشکلی پیش نمی آید. چون تا ولتاژ 2.8 ولت نیز کاهش پیدا بکند از سمت گیرنده این دیتا 1 منطقی هست. ولی اگر دستگاه شما به زیر این ولتاژ برود وارد حالتی میشویم که دستگاه شما زیر نویز شدید هست و باید فکری برایش انجام شود.

برای 0 منطقی نیز به همین صورت و فقط برعکس ایجاد میشود.

گاهی وقت ها نویز ها برعکس عمل میکنند مثلا جای 5 ولت به سمت گیرنده 6 ولت میرود. در این شرایط به توان تحمل سمت گیرنده و همچنین جریانی که این نویز ایجاد میکند برمیگردد. اگر این جریان بیشتر از یک حدی باشد که آسیب رسان باشد از یک مقاومت در مسیر استفاده میشود تا این جریان را محدود کرد که توان تحمل گیرنده بیشتر بشود. (گاهی وقت ها همین مقاومت شبیه تقویت نویز عمل میکند. در نتیجه چه میزان مقاومت و در کجا استفاده بشود به طراحی برمیگردد. همچنین تجربه)

همه این موارد در 99% موارد پیش نمی آید. پس جای نگرانی نیست.

برای درک بهتر این موارد باید سیگنال ها را در زیر اسیلوسکوپ مشاهده بنمایید تا با دقت بررسی بکنید که با چه نویز هایی سروکار دارید.

یک نکته پایانی نیز

بیشتر نویز هایی که مشاهده میکنید مربوط به تغذیه نادرست هست و زمانی که تغذیه سیستم درست باشد سایر نویز ها نیز کمتر میشود.

7 روز قبل
محمد دمیرچی
4310

ممنون از توضیحات کاملتون، متوجه شدم  – راحله 03-10-22 در 03:42

افزودن دیدگاه


انجمن کافه‌ربات © 1400