باطری بکاپ با لیتیوم پلیمر

سلام لطفا راهنمایی کنید چطور و با چه مدارها یا ماژول ها و قطعاتی و چند باطری میتونم یک باطری بکاپ ۱۲ولت با باطری لیتیوم پلیمری بسازم که هم خودمتر شارژ بشه هم بعد تز شارژ کامل قطع بشه و هم در صورت قطع برق به صورت خودکار و آنی بیاد تو مدار؟

ویرایش اول: 

مدار زیر برای سیستم بکاپ با استفاده از ۳ عدد باطری لیتیوم یون درسته؟ آنجایی که نوشته شده منظور ماژول bms و سه عدد باطری است:

ویرایش دوم:

ال ای دی ها رو اینطوری گذاشتم، البته ال ای دی خروجی را در قسمتی هم که با دایره سبز مشخص کردم گذاشتم اما تفاوتی نکرد همیشه روشنه.

فقط من برای افزایش ولتاژ از 12 ولت به 12.6 از ماژول 6009 استفاده کردم

ممکنه این مدار ایرادی داشته باشه و به دستگام آسیب بزنه یا خطری ایجاد کنه؟

متوجه سوال شما نشدم.

الان بعد از bms ولتاژ ندارید یا وقتی به bms ولتاژ میدهید عملیات شارژ انجام نمیشود؟؟

ولتاژ ورودی شما چند ولت می باشد؟؟

لطف کنید سؤال های طولانی خود را یا با ویرایش سؤال بپرسید یا سؤال جدید ایجاد کنید یا بر روی پاسخ کلیک کنید و به صورت کامل بپرسید. و عکس ها و شرایط رو دقیق توضیح بدهید.

ویرایش اول:

این موارد را توجه داشته باشید.

زمانی که باتری ها را به bms وصل میکنید ولتاژی بر روی پد های p مثبت و منفی نخواهید داشت.

پس از اینکه ولتاژ 12.5 ولتی بر روی این پد ها اعمال کنید باید ولتاژ شما فعال بشود یا بین پایه های p- و b- با یک تکه سیم اتصال برقرار کنید (برای یک لحظه) تا bms فعال بشود و پس از این bms ولتاژ را بر روی پایه p مثبت و منفی فعال میکند.

در این زمان وقتی ولتاژ بر روی این پایه ها بیاید و ولتاژ ورودی از ولتاژی که روی این 2 پایه هست بیشتر باشد عملیات شارژ شروع به کار میکند.

توجه داشته باشید که ولتاژ شما نباید بیشتر از 12.6 باشد چون bms آن را به عنوان over Voltage در نظر میگیرد (البته تا 12.8 فکر میکنم گیر بدهد)

مساله بعدی جریان ورودی هست که با توجه به ظرفیت باتری های شما بهتر است به زیر 3 آمپر محدود شده باشد تا هم به باتری های شما آسیب وارد نکند و هم از ارور Over Current که از سوی bms تشخیص میدهد جلوگیری شود.

برای این که تشخیص بدهید که bms دارد شارژ میکند یا خیر کافی است از مولتی متر خود را در حالت جریان قرار بدهید و به صورت سری بین منبع و bms قرار بدهید

به این صورت در صورتی که جریان کشی دارد متوجه شارژ شدن می شوید. (حس کردن حرارت سیم ها اصلا راهکاری خوبی نیست چون باید جریان بالایی عبور کند تا حرارت به وجود بیاید)

ماژول کاهنده ای که به شما معرفی کرده بودم حالت کنترل جریان نیز دارد که می توانید به سادگی با وصل کردن مولتی متر به 2 سر خروجی منبع (به جای دیگری وصل نباشد) در حالت جریان ، جریان ماژول را تنظیم کنید.

ویرایش دوم:

پیشنهاد میکنم از این لینک این برنامه شبیه‌ساز یا هر برنامه شبیه‌ساز مدار دیگری را نصب کنید و با استفاده از آن مدار هایی که میخواهید طراحی کنید را پیش ببرید. بسیاری از سؤال های شما در همان برنامه ها حل می شود

خوب

با توجه به توضیحات شما مشکل در سطح ولتاژ ها هستش

برای اینکه ماسفت های سری p خاموش بشوند باید سطح ولتاژ پایه گیت به اندازه پایه سورس بشود.

در مورد گیت پایینی دقت کنید این پایه با مقاومت به پد مثبت باتری وصل شده است. که در حالتی که برق ورودی قطع هست.

ترانزیستور n در حالت خاموش (پایه گیت باید 0 ولت باشد) میرود و ولتاژ از باتری از طریق مقاومت به ترانزیستور p میرسد و آن را نیز خاموش میکند.

در همان لحظه پایه گیت ترانزیستور p بالایی چون به ورودی وصل هست باید ولتاژ 0 یا در حدود 0 را نمایش بدهد ( یا حداقل 3-4 ولت کمتر از ولتاژ باتری)

در این شرایط این ترازیستور فعال و برق را عبور میدهد.

در شرایط برعکس که تغذیه وصل باشد.

ترانزیستور بالایی به ولتاژ وجود ولتاژ بر روی پایه گیتش باید در حالت خاموش برود

ترانزیستور n نیز به دلیل وجود برق به حالت روشن میرود و باعث می وشد پایه های d , s اش بهم اتصال پیدا کنند و همین عمل باعث می شود با اهم کمتر پایه g ترانزیستور پایینی به زمین وصل شود و دیگر ولتاژ از سمت باتری که با اهم بالا وجود دارد تاثیری در این سیستم به وجود نیاورد.

پس در نتیجه ترازیستور پایینی با ولتاژ 0 و ترازیستور بالایی با ولتاژ تغذیه روی پایه گیت هاشون می آید.

همه این موارد را در شرایط مختلف بررسی کنید تا ببینید چه اتفاق می افتد که درست کار نمیکند.

جدا از این موضوع برای شما لینک برنامه شبیه‌ساز و شماتیک در شبیه‌ساز را نیز داده ام، آن را اجرا کنید و بررسی کنید که دقیقا چه اتفاق هایی در مدار می افتد و درک کنید که به چه صورت این سیستم کار میکند.

هر قطعه الکترونیکی یک واحدی دارند به اسم وات (همان VxI = P) که در کلاس ها آموزش میدهند.

این واحد در قطعات برای این به کار میرود که چه میزان جریان و ولتاژ را می تواند تحمل کند.

برای مثال عرض میکنم، شما یک قطعه خریداری میکنید و نوشته شده است 100 ولت 20 آمپر

و فکر میکنید تا زمانی که در این محدوده باشید اوکی باشد، ولی اشتباه میکنید و باید واحد بعدی که در دیتاشیت آمده است را نیز در نظر بگیرید که آن چیزی نیست جز وات و اگر همین قطعه ای که مثال زدم 10 وات باشد یعنی شما می توانید در زمینه ولتاژ 100 ولت و با جریان 0.1 آمپر و در زمینه جریان نیز تا 20 آمپر  0.5 ولت بروید. (جالب شد نه😎😎)

در بحث مقاومت نیز همین وات را داریم و توان مقاومت را نشان میدهد.

و این قضیه در اهم های پایین خود را بیشتر نشان میدهد.

بر فرض مثال ما یک مقاومت 10 کیلو داشته باشیم و 1/4 وات (250mW) باشد.

برای این که این مقاومت آسیب ببیند باید جریانی در حدود 15mA از این مقاومت عبور کند.

نحوه حساب کردن

P=VxI
V=RXI
P=I^2xR
0.25W=I^2x10K
I^2=0.000025
I=0.0158A

در نتیجه اگر شما ولتاژ 150 ولت به این مقاومت بدهید میسوزد.

همین مورد را برای مقاومت 10 اهم و 1/4 وات حساب کنیم می شود

0.25W=I^2x10
I^2=0.025
I=0.158A

در این شرایط برای اینکه جریان 150 میلی آمپر از این مقاومت عبور کند 1.5 ولت می باشد.

پس حداکثر جریان این مقاومت در 1.5 ولت می باشد.

حال همین مورد را برای 10 اهم 2 وات حساب کنیم

2W=I^2x10
I^2=0.2
I=0.447A

و برای اینکه 447 میلی آمپر از این مقاومت عبور کنید ولتاژ شما برابر هست با 4.47 ولت

این موارد را باید همیشه در مقاومت، دیود، سلف و ترانزیستور در نظر داشته باشید

چون قطعاتی هستند که این موارد را بیشترین تاثیر را دارند.

این ماژول کار خاصی جز مدیریت شارژ و دشارژ انجام نمیده و نکته خاصی جز دقت در اتصالات که درست باشن نداره و هچنین پیشنهاد می کنم از سیم های با کیفیت برای اتصالات استفاده کنید، جامپرهای بردبردی ممکنه مشکل ایجاد کنند.

بله از سیمهای بردربرد استفاده کردم، عوضشون میکنم مجددا امتحان میکنم.

جناب دمیرچی ولتاژ ورودی ۱۲.۶ ولت اندکی بیشتره، بعد از bms ولتاژ دارم اما عمل شارژ انجام نمیشه

ممنون از توضیحات کامل شما، ببخشید مگر این ماژول جریان زیادی رو کنترل نمیکنه؟ من از یک آداپتور ۵ آمپر دارم استفاده میکنم که از همان آداپتور هم برای بقیه مدار استقاده میکنم. اگر جریان بیشتر از ۳ امپر باشه چی‌میشه؟ لازم به ذکر است برای داشتن ولتاژ ۱۲.۶ از ماژول ۶۰۰۹ استفاده کردم

آدابتور شما چند ولت هست؟؟ و دارید بوست میکنید ولتاژ رو؟؟

آداپتور ۱۲ ولت ۵ آمپر که با ۶۰۰۹ برای ماژول شارژ کردمش ۱۲.۶‌ولت

این مورد رو نیز اعلام نکردید که ولتاژ در پایه های BMS دارید یا خیر؟؟ و اگر دارید چند ولت هست؟؟

فکر میکنم حق با ایشان(سلام بر صبح روشن) بود سیمها رو عوض‌ و لحیم کردم ظاهرا مشکل‌ حل شد و باطری شارژ میشن، اما باز هم یکبار دیگه امتحان میکنم مطمئن بشم.

ببخشید مهندس دمیرچی این مداری که در ویرایش دوم پاسخ برای مدار باطری پشتیبان گذاشتید قابلیت استفاده دائمی و بلند مدت را داره؟ و سوال اینکه اگر یک ال ای دی و مقاومت بذارم خروجی‌ماژول که متوجه بشم کی میره رو باطری و درست کار میکنه یا نه مشکلی ایجاد نمیشه؟

مشکلی برای استفاده طولانی مدت نداره ، led هم قرار میدهید مشکلی نیست ولی سعی کنید مقاومت بیشتری برایش قرار بدهید تا باتری شما را خالی نکند.

ممنون یعنی مثلا برای ولتاژ ۱۲ ولت و ال ای دی قرمز که باید مقاومت حدود ۵۰۰ اهم باشه بیشتر بذارم؟ نهایتا تا مقاومت چقدر بیشتر از ۵۰۰ اهم ال ای دی قرمز روشن میشه؟

ببخشید یک موضوع رو هنوز متوجه نمیشم، ماسفت ها حکم سوییچ دارن و تعیین میکنن که باطری یا برق در مدار قرار بگیره یا دیودها؟ اگر دیودها این کار رو انجام میدم ماسفت چی میکنه؟ اون ترانزیستور دقیق npn برای چیه؟

ببخشید متوجه نمیشم کدوم قسمت پاسه ویرایش دشده

آخرین پاسخ ویرایش دوم، مقاومت هم حدودا 2-5 کیلو قرار بدهید که LED روشن شود و نور کمی داشته باشد و جریان کمتری بکشد.

مدار رو بستم خیلی خوب کار میکنه،‌واقعا سپاسگزارم. فقط ال ای دی رو هرجا میذارم روشنه در صورتی که میخوام وقتی برق قطع میشه و باطری میاد تو مدار led روشن بشه(بعد از دیود و بعد ماژول شارژ گذاشتم)

یک مشکلی که الان متوجه شدم بعد از اینکه مدار رو باطری بوده و برق را وصل میکنم یک لحظه آردینو قطع و وصل میشه و درست کار نمیکنه و ال ای دی هم که اول مدار(بعد از آداپتور) گذاشتم چشمک میزنن و یکبار خروجی‌ باطری که از خروجی ماژول شارز اومده را قطع و وصل میکنم مشکل حل میشه و ال ای دی هم ثابت میشه و دیکه چشمک نمیزنه، فکر کنم یک جای مدار ایراد کوچکی‌داشته باشه که اینطوریه